mandag den 26. februar 2024

Kjove-bonanza ved Korshage

 Indrømmet, så kan jeg ikke følge med i de mest ihærdige havobseres tempo, men jeg gør da en hæderlig indsats hvis lejlighed bydes...Lille kjove er dog en art jeg gennem det meste af mit birderliv har driblet uden om i Danmark. Trods en del besøg i 90'erne ved Børstrup Hage, og de seneste godt 10 år ved Korshage, så var det faktisk kun lykkedes mig at se én Lille kjove i Danmark, nemlig en langtidsstationær indlandsfugl ved Viborg i 2018, som ledte efter regnorme på muldvarpeskud.

Selv om 2023 nok ikke er det største år for Lille kjove, så begyndte jeg alligevel i august at fornemme, at noget interessant var på vej. Det virkede nemlig som om Kattegat havde besøg af flere ungfugle, og fx blev der ved Balearskråpen i Vejle Fjord også set Lille kjove, bare ikke af mig med mine to besøg.

Korshage havde en rastende fugl fra slutningen af august, men tiden tillod ikke at besøge den. Lørdag d. 2/9-2023 var jeg til en hyggelig fødselsdag hos AWN, og da jeg kom liiidt sent i seng havde jeg ikke kræfter til at stå op klokken fem om morgenen næste dag. Da jeg endelig havde fået øjne var fuglen imidlertid stadig pp, så søndag d. 3/9-2023 satte jeg kursen mod Korshage om formiddagen, med ankomst 1040.

Ved ankomst var jeg lidt overraskende alene på lokaliteten, så jeg var lidt panisk da jeg ved allerførste havblik, mens jeg stadig gik ud mod spidsen, fik øje på en kjove der jagede terner tæt på land. Jeg fik skopet på, og til min store overraskelse var det en Lille kjove! Fuglen var en mørkhovedet type, så det var hurtigt klart at det ikke var den rastende fugl jeg havde fundet. Fuglen trak hurtigt videre mod nordvest, i øvrigt med en Almindelig kjove hurtigt efter sig.

Den næste time gik det stærkt, med i alt 5 Småkjover og 5 Alminelige kjover. En enkelt mere Almindelig blev det til senere, men altså et meget koncentreret træk fra 1045 til 1135. Alle var 1cy-fugle. Overraskende nok så jeg ikke noget til den rastende fugl. En stærk obs, der altså gav Lille kjove som både ædelart og Sjællandsart. Jaja. grin bare...:-)


Lille kjove #1, 1045.


Lille kjove #2, 1110. Fulgtes med #3.
Lille kjove #3, 1110.

Lille kjove #4, 1124. Pæn afstand, men stadig en ret karakteristisk form. Fuglen er i færd med at passere Hesselø.
Lille kjove #5, 1029.

Almindelig kjove, 1301. Kom dejligt tæt forbi spidsen, hvor den begyndte at jage Splitterner.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar