søndag den 6. december 2020

Sibirisk? Nej, Stejnegers Bynkefugl i Tipmosen ved Ho!

 En Sibirisk Bynkefugl-type blev fundet 20201013 ved Felttræf 2020 af AOWN. Efter opsplitningen af Japansk og Sibirisk Bynkefugl ssp. maurus er fund uden DNA-dokumentation foreløbigt parkeret som ubestemte. Derfor var det glædeligt, at der blev indsamlet lidt pøller af årets fugl. Den lignede umiddelbart en Sibirisk Bynkefugl, men et par detaljer afviger. Overgumpen ser relativt ensartet cremefarvet ud, og på et billede af HÆG ses små sorte pletter på de yderste fjer på overgumpen. Begge dele peger på Japansk Bynkefugl. På en Sibirisk ville man forvente mere hvid overgump, evt med sandfarvet kant. Omvendt ville man nok gerne have set en generelt mørkere fugl, med mørkere ansigt og ferskenrød overgump, hvis man skulle claime Japansk Bynkefugl. Det bliver derfor meget spændende at få resultatet. AOWNs finderberetning med billeder kan læses her, med en kommentar fra Magnus Hellström, og et link til HÆGs billede.

Jeg så fuglen i skarpt og lavt medlys 20201015 om eftermiddagen. På behørig afstand sagde min egen intuition Sibirisk, men det skal som nævnt blive godt at få et svar.

20210720: Sidste nyt! Fuglen er efter DNA-analysen bestemt til en Stejnegers Bynkefugl! Magnus Hellströms mavefornemmelse var altså rigtig! Man kan læse om analysen her, hvor der også er link til det svenske SU's kriterier for feltbestemmelse af de 2 arter.

En Fjeldvåge 2+cy hun over Skallingen, under et forgæves forsøg på at connecte med en Tajgapiber.

Stejnegers Bynkefugl i grøften langs Sønderballevej, 20201015, 1429

1443

1444








1445

1446




Ingen kommentarer:

Send en kommentar