fredag den 20. oktober 2023

Scopolis skråpe og Ægæerskråpe i Adriaterhavet

 Ved vore 2 tidligere besøg i Kroatien har en længere sejltur fra Zadar begge gange været på programmet. Trods hede drømme og intens spejden på havet gav ingen af turene de meget ønskede skråpearter Scopolis skråpe og Ægæerskråpe. Da dette års ferie bragte os forbi Split var det nærliggende at prøve en bådtur herfra i stedet, og det skulle vise sig ikke at slå fejl. Da det ikke var en dedikeret pelagic var det ikke 100 procent optimale forhold; fx var bådens fart meget høj, og de tilhørende bølger gav svære fotobetingelser. Desuden blev der selvfølgelig hverken søgt efter eller stoppet ved havfugle.

Som nævnt lykkedes det ikke desto mindre at se ca. 25 Scopolis, og 1 Ægæer. De blev set ret koncentreret, og tæt på båden, indenfor en strækning på ca. 10 km, ca. 1 km vest for øen Hvar, mellem Split og øen Vis.

I forhold til bestemmelse af Scopolis bør man lægge mærke til den lyse tunge, som ses på inderfanen af p10s underside, samt den fraværende eller meget svage båndning på forreste del af armens underside.


Scopolis skråper, Adriaterhavet, 5/7-2023.



























Ægæerskråpe, Adriaterhavet, 5/7-2023.




En Topskarv skal også lige med. De ses spredt overalt ved kyster, selv de inderste små fjordarme. Adriaterhavet, 5/7-2023.

Stončica fyrtårn på Vis.

Øen Sveti Andrija langt ude i Adriaterhavet. Huser ynglende Eleonorafalk.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar