torsdag den 22. august 2024

Kejserørn på Sydfalster

 I år fik jeg ligesom de foregående år givet sydhavsøerne et skud i maj-juni. I årets pinseferie fik jeg besøgt Gedser søndag, men mandag 20/5-2024 skulle lidt huslige sysler klares. Jeg sov derfor længe og fik mig en langtrukken morgenmad, da der pludselig over zello blev meldt om sandsynlig Kejserørn ved Bøtø! Fuglen var fundet af AES og HBr. Jeg kørte øjeblikkeligt, og håbede at kræet ville hænge ud på odden i et par timer, så jeg kunne nå ned og se den. Efter en times kørsel så der ud til at være rimeligt styr på fuglen, der tilsyneladende mest bare hang i vinden lige nord for Gedser.

Kejserørn var (er!) en vigtig art for mig, der altid har haft et særligt skær over sig. I 1999 blev en fugl fundet på Møn på samme tid af året, og den blev et par dage efter genfundet over Sydfalster, hvor den sås over nogle få dage. Desværre var jeg dengang ikke i stand til at rykke på fuglen før det var for sent, så lige siden har det gjort ondt hver gang en Kejserørn sås et eller andet sted i Danmark. Jeg har siden kompenseret for arten i Ungarn og Sverige, men at lykkes med at se den i Danmark har altid været en næsten uopnåelig drøm.

Da jeg efter små 2 timers kørsel ankom til rastepladsen lige nord for Gedser, ved det gamle autoværksted hvor der engang var udstillet en Wartburg og en Trabant, kunne jeg i selskab med ca. 20 andre connecte øjeblikkeligt. Fuglen hang lavt på himlen øst for vejen, og gik ret hurtigt ned på marken, ca 1 kilometer væk. På grund af en lavning kunne fuglen ikke ses mens den sad. Efter lidt ventetid besluttede jeg mig for at prøve at køre i retning mod Gedesby Strand, hvor man i den retning ville komme tættere på fuglen. Jeg kørte ad Strandvej og Krogededvej, og sigtede mod Salinorvej. Da jeg nærmede mig et godt punkt til at prøve at se fuglen på marken, så jeg at den hang i luften lige over hvor Salinorvej gik fra Krogedevej. Jeg kastede bilen ind til siden, og nød at have fuglen chokerende tæt på. Den tog et par runder over ca. et kvarter, og gled langsomt mod nord. Jeg valgte at køre tilbage til vejen dels for at kunne køre hurtigt hjem, men også for at have styr på fuglen derfra da jeg havde lovet bla TBR og JeJ at prøve at holde den. Fuglen endte med at gå ned i et træ omkring Bøtø, og her sad den da jeg kørte hjemad ved 14-tiden. Fuglen blev i øvrigt på Sydfalster frem til 24/5-2024.


Kejserørn, Sydfalster, 20/5-2024.



























lørdag den 17. august 2024

Rødbrystet svale ved Rørtang, Snekkersten

 MHP fandt den med afstand vildeste fugl i år, d. 9/5-2024 ved et overdrevsområde ved Snekkersten: Rødbrystet svale!!! Et fuldstændigt vildt og sensationelt 1. fund for WP! Mikkels finderberetning kan læses her! Et studie i ikke at ville give op på en besværlig fugl, så en evig tak herfra til Mikkel. Jeg var heldigvis i stand til at kunne rykke da bestemmelsen var på plads, og fuglen kunne i hele obsperioden nydes på tæt hold!