søndag den 17. marts 2019

Stillehavslom ved Grenen

Som tidligere nævnt havde Skagen allerede 2 gange givet en NFL i 2018, men minsandten  om ikke TEO - for tredje gang!!! - fandt en igen i Skagen...2018-08-13 tjekkede han lommer sammen med en kvindelig bekendt, og minsandten om ikke han blandt de oversomrende Sortstrubede lommer pillede en Stillehavslom ud. Læs den vanvittige finderberetning med halvdøde mobiler og the shit her!

Jeg var heldigvis i stand til at rykke resolut samme nat, og ankom til Grenen 2018-08-14 klokken 0610. Turen derop foregik i slagregn, men der var lovet opholdsvejr med kun lidt nedbør, så jeg håbede det bedste. Til min rædsel opdagede jeg på Grenens parkeringsplads, at jeg havde glemt overtrækstøj af enhver art. Jeg havde hverken fået smidt fleece eller jakke i bilen, så jeg havde kun min T-shirt og kaki-skjorte. Det skulle vise sig at gå udemærket, takket være den globale opvarmning, meeen jeg kunne godt have brugt et lag mere...Ydermere var jeg lidt betænkelig ved, at der ingen meldinger endnu var; det havde trods alt været lyst siden klokken 0430, cirka...Nåh, kikkert om halsen, kameraet og skopet over skulderen, og så ellers afsted mod Grenen i stille regn og svag vind.

Der stod en lille flok på max 20 personer, der ikke sagde meget. Efter at have spurgt ind til lommen fik jeg dog at vide, at en mistænkt fugl svømmede langt ude, men med retning indad. Og ganske rigtigt, en lom på pæn lang afstand, uden hvid lårplet, bevægede sig langsomt mod os. Klokken ca. 0700 var fuglen endeligt tæt nok på til at vi turde krydse, og den næste halvanden time blev ren nydelse. Fuglen drev langsomt tættere på os, og endte med at ligge med en mindre flok Ederfugle ud for obsposten. Her lå den frem til ca. 0800, hvorefter den pludselig svømmede helt tæt på kysten lidt længere ud ad Grenen til. De fleste twitchere var gået kort inden, men jeg og Christian Leth spænede ud mod fuglen, og fik 5-10 dyre minutter med den på helt nært hold. Fuglen var en 2K, og altså i hvide og grå nuancer. Det overskyede vejr, med finregn og svag dis gjorde, at alt var gråt. Det meget stille vejr gjorde det imidlertid til en meget stemningsfuld oplevelse, både at opleve den langsomt komme fri af tågen og glide ind mod land, og også at have den liggende tæt på land mens den fouragerede. Klokken 0830 var lommen drevet udad igen, og jeg dryssede tilbage mod bilen sammen med Christian og PHJ, der som de eneste var tilbage. Vi mødte næste twitcherbølge på vej tilbage til bilerne, hvor der blev sat fuldt blus på varmen, så tøjet kunne tørre...

Langsomt kom fuglen på fotoafstand; 0707.



En del af tiden slappede fuglen af på typisk lomvis, ved at ligge på siden med det ene ben strakt ud; 0712.

0721.

På afstand i skopet var det fint muligt at se de vigtige kendetegn: fravær af lårplet, velmarkeret hagerem, og lys øjenring. Det var dog stort at opleve det helt tæt på også; 0804.


Jeg var heldig at få et vingebask med på klos hold; 0804.




0805.

En Spættet sæl fik også sneget sig med på billedet; 0806.

0808.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar