tirsdag den 15. november 2022

Dagbog fra Stora Fjäderägg #1

 I den første uge af september 2022 gik en gammel drøm i opfyldelse - at besøge Stora Fjäderägg, som er en lille ø uden for Umeå, som jeg besøgte i 1991 og 1992. Jeg tog derop sammen med Henrik Haaning Nielsen, og vi havde aftalt at mødes i Umeå med Elisabeth Olsson, som vi i fællesskab med havde tilbragt meget af efteråret 1991 sammen med. Det var os 3, der alene på øen havde fanget Sveriges første og eneste Pechorapiber 5/9-1991, så det var et nøje tilrettelagt tidspunkt at lave en reunion på! I Umeå mødtes vi desuden med Joakim Lessmann, og på øen skulle vi mødes med Christer Olsson, som vi ligeledes havde mødt på Stora Fjäderägg.

Vi fløj fra CPH 1/9-2022 0845, og var i Umeå 1220 middag. Efter et par timers middag, shopping, og hyggeligt samvær var vi klar til sidste etape: færge til Holmön klokken 16, og udsejling klokken 17 til Stora Fjäderägg. Det blev en frisk tur, hvor vi blev godt gennemblødte, men vi landede netop som de sidste byger forlod landskabet, og resten af turen havde vi klart og tørt vejr.

Fuglemæssigt håbede vi først og fremmest på en specialitet som Pileværling, og derudover kunne vi være heldige at håbe på invasionsfugle af en eller anden art. Og ellers ville vi bare nyde nogle dages samvær, og luske rundt, og hjælpe til med ringmærkning i det omfang det behøvedes. Det blev ikke til hits, men vi fandt en del rigtigt gode fugle, som dette og de kommende indlæg forhåbentligt viser.

Udover en fantastisk regnbue nåede vi ikke det store udover at komme på plads og få lidt godt i skuffen den første aften. Første hele dag blev således 2/9-2022, som billederne er fra. Og det blev en hektisk første dag. Vi startede med lusk fra solopgang, og jeg og Henrik mødtes lidt tilfædigt 1 time efter mellem Nya og Gamla Hamnen. Her havde Henrik startet med at connecte med både Pileværling og Hvidsisken inden jeg kom, så forventningerne blev hurtigt skruet op. Hvidsisken fik jeg ikke set, men efter lidt lusk fik jeg bla set en god del Pileværlinger, lidt Blåhalse, en Lærkefalk og et par Baltiske Sildemåger. Efter brunch luskede vi igen, og hen på eftermiddagen fandt Henrik en Hvidbrynet løvsanger, som jeg heller ikke fik set. Til gengæld fandt jeg en ung Steppehøg komme indtrækkende, og eftermiddagen sluttede af med en fanget Spurveugle! En helt igennem godkendt dag, der blev fejret med Elisabeths rensdyrkødret, der smagte fantastisk!

Vi ankom 1/9-2022 til dette fantastiske syn lige bag vandrehjemmet!

En indtrækkende Lærkefalk i det tidlige morgenlys ved Nya Hamnen.


Turens første Pileværling ved Nya Hamnen. En hun pga fravær af sort i issefjerene og kinden.

Dette er tydeligvis en han, med sorte issefjer og på kinden.

Han Pileværling.


Bemærk de mørke issefjer og kinden, der kun er mørkt kastaniebrune. Hun derfor.

2 hunner sammen.



Igen en hun.


Det kunne ligne sorte striber på issen, men de er tilpas smalle til at det er en hun.


Blåhals 1cy han.



Stenpikker på Stora Fjäderäggs karakteristiske hedelandskab.

Ravn.

Baltisk Sildemåge, adult. Bemærk den lille hvide kvadratiske plet på p10.



Steppehøg 1cy han, bestemt på lys iris.







Lækker håndart: Spurveugle!



Ingen kommentarer:

Send en kommentar