torsdag den 12. december 2019

Dragtprogression for Middelhavssølvmåge i juli

En sejltur i Kroatien er garanti for at se læssevis af Middelhavsmåger i alle aldersklasser. En lignende serie fra en tur i 2017 kan ses her, og en serie fra februar i Rom kan ses her. Forskellen mellem sommerserierne og vinterserien er, at om sommeren påbegyndes den årlige fældning, hvorfor alle 2k+dragter er stærkt slidte om sommeren, med fældningshakker i vinger og hale. Om vinteren er fældningen afsluttet, og dragterne fremtræder jævne og ensartede.

1K. Alle fjerene i dragten er helt friske. Bemærk mørkt næb og mørkt øje, stenmelsfarvet overside i modsætning til Sølvmågens mere brune overside, mørkere større dækfjer ift Sølvmåge, mørke yderfaner på de indre håndsvingsfjer med begrænset vindue-effekt ift Sølvmåge, mørke tertialer med smalle lyse rande, og skarpt afsat sort halehånd.

1K.

2K. Øje og næb stadig sort, men blegning og fældning giver et lysere hoved ift 1K. Håndsvingfjerene er i fældning, og nyere lysere svingfjer gror frem. Større dækfjer også i stærk fældning, hvilket giver en sildebenseffekt i vingen omkring armsvingfjerene. Ryggen har fået en del grå fjer. Halen har stadig overordnet skarpt afsat halebånd, men blegning og fældning giver lysere gump og hale ift 1K.

2K.

2K.

2K.

2K.

3K. Hoved og underside er nu hvidt, øjet er lyst, og næbbet er overvejende gult. Den gamle p10 har oftest en stor hvid plet, mens de nye inderste håndsvingfjer er adultlignende grå med med øgende sort udad. Ryggen er helt grå. Halen er mere rent hvid med et mere udflydende sort halebånd. De nye halefjer er helt hvide. Ift Sølvmåge er dragten mere kontrastrig, med stort sort felt i de ydre håndsvingfjer og sort felt i armsvingfjerene.

3K.

3K.

3K.

3K.

3K.

4K. Dragten er meget adultlignende, men der er sorte tegninger i hånddækkerne, en ikke helt ensartet grå overside, og håndsvingfjerene er kun sorte, uden de adultes hvide spejle yderst.

4K.

4K.

4K.

4K.

4K.

4K.

Adult.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar