onsdag den 13. januar 2016

Himalayasanger ved Stevns Fyr

Ultimo november smilede lykken atter til mig. Mandag 2015-11-23 fandt TA en Himalayasanger ved Stevns Fyr, i smukt og stille solskinsvejr. Som et bemærkelsesværdigt sidekick blev en Brun løvsanger fundet samme sted sidst på dagen af TWJ. Et ryk var først muligt dagen efter, og skulle helst flaske sig ved ankomst, da jeg kun havde begrænset tid til rådighed; fri 1230, men skulle møde igen 1730 til førstehjælpskursus. 5 timer til rådighed, men køreturen alene ville forbruge 3 timer...Ved ankomst 1400 havde humei'en været set en halv time inden, så det var bare at gå i gang. Dagens prioritering var på forhånd klar: max fokus på humei'en, da det ville være en lifer! Brun løvs har jeg set i tusindvis af på en tur til Kina i '97 - lang tid siden, ganske vist, men humei'en var vigtigst.Der var assistance fra LAK, Mikkel Holck, Henning Larsen, delvist TA og RR, plus et par stykker mere. I modsætning til dagen før var forholdene ikke optimale pga regn og stærk blæst. Efter 45 minutter lykkedes det LAK at lokalisere den fra trampestien syd for fyret, og efter et kvarter med glimtvise observationer fik vi efterfølgende set den bedre og vedholdende i det tiltagende mørke, ialt ca 45 minutter. Jeg fik en håndfuld grumsede billeder, der dog var bedre end jeg turde håbe på. Jeg gav Brun løvsanger 10 minutters chance inden afgang, men den var tavs.

På trods af dagens hektiske program følte jeg mig meget heldig, og var straks afklaret med at re-twitche fredag 2015-11-27, hvor jeg igen havde fri 1230. Efter at have konstateret pp-meldinger drønede jeg mod Stevns, og ankom til spredte regndråber, men dog bedre lys og vejr. Flere folk var i gang med overvågning af doublen, blandt andre min gamle rejsefælle fra Kina, HTR. Igen havde jeg fuldt fokus på humei'en, der var lidt mere samarbejdsvillig denne dag. HTR gjorde på et tidspunkt opmærksom på, at den brune kaldte, men jeg registrerede det blot i baghovedet, og gav det igen et kort forsøg mod slutningen af turen.

Jeg håber en anden gang at kunne have fuld fokus på en Brun løvsanger, men i denne omgang ville jeg forsøge at suge så meget til mig som muligt af Himalaya'en. Hvad lærte jeg så? Kan jeg selv bestemme den, hvis jeg alene står over for arten? Ja, skulle jeg mene. Jeg opfatter Hvidbrynet løvs som en langt mere kontrastrigt tegnet fugl, og med et lidt mere plumpt udtryk; mere korthalet og storhovedet, selv om det er mikrotonale forskelle. Hvidbrynet har tydeligt mørkere vingedækfjer, der får feltet mellem de to tydelige vingebånd til at fremstå mørkt, og en mere saftiggrøn grundfarve. Himalayasanger er mere gransanger-agtig i grundfarven, med et svagt forreste vingebånd. Der ses ikke et tydeligt mørk felt efter hverken det første eller andet vingebånd, som det ses hos inornatus.

2015-11-24 15071508

1510

1510

1513. Her ses udemærket, selv under dårlige forhold, hvor ensartet hele oversiden fremtræder, kun afbrudt at et vingebånd.

2015-11-27 1424

1424

1426

1431

1431. Også her ses, hvor ensartet oversiden er, uden mørke felter på dækfjerene, og kun et tydeligt vingebånd.

1438

1446

Ingen kommentarer:

Send en kommentar