onsdag den 28. oktober 2015

Sortbrynet albatros på Agger Tange

Indtil 2015-08-09 stod synet af en Sortbrynet albatros i Danmark som noget af det allermest uopnåelige for mig. Ganske vist ser arten ud til med nogen regelmæssighed at besøge Nordatlanten, set over mange år. Ganske vist sås arten 4 gange i Dk i 2014, den sidste gang helt ekstraordinært siddende på molen i Hirtshals Havn i 1,5 time. Og ganske vist blev der gjort mere end en håndfuld observationer af arten i løbet af 2015, flere af dem hvor fuglen rastede. Indtil 2015-08-08 tydede alt dog på, at skulle man se albatros krævede det oceaner af tid. Man kunne håbe på et møde ved Vestkysten med denne sagnomspundne fugl, hvis man nårsomhelst kunne rykke, og ikke var længere væk end 1 times kørsel. Det lød som opskriften på et langvarig mareridt, hvor jeg konstant ville være "gripped off", fordi jeg har kone, børn og fast arbejde - og bor på Sjælland.

Som de flittige læsere har bemærket har jeg været på Færøerne i sommerferien, og ved et trylleslag så hjemankomsten i Hirtshals 2015-08-04 klokken 1030 ud til at være et godt sted at modtage meldingen om en rastende Sortbrynet albatros ved Agger Tange. Fuglen havde været set siden 0855, så det virkede realistisk at køre den "mindre omvej", som jeg forsøgte at sælge projektet på, til min trætte familie. På fornem selvudslettende vis accepterede de Faderens behov for at se århundredets fugl, selv om de helst ville direkte hjem. Vi ankom 1230 til tangen, men på de forsamlede birderes beretninger kunne jeg forstå, at fuglen var fløjet 1153. Det var ærgerligt, men gav dog en følelse af at være i gang, og måske være klar næste gang der var en chance.

At denne chance skulle komme hurtigt viste de næste dage. Med et par dages mellemrum blev fuglen set på Agger Tange, og 2015-08-08 faldt tingene i hak. Fuglen blev set rastende i lagunen indtil det var mørkt og sen aften. Et resolut ryk og ankomst inden det blev lyst så ud til at være et stensikkert twitch, og heldigvis havde jeg mulighed for det. Jeg ankom til Agger Tange 0320, og tog mig så en lille time på øjet inden jeg var klar 0420 til sammen med de øvrige forsamlede at forsøge at finde albatrossen i tusmørket. Det lykkedes meget hurtigt at finde en mistænkelig fugl, der svømmede blandt knopsvanerne, men pga mørket var det ikke muligt at positivt konstatere Sortbrynet albatros før 0440. I det langsomt tiltagende lys kunne det bizarre optrin følges bedre og bedre. Fuglen svømmede rundt blandt knopsvaner, indtil den 0455 vraltede op på en af de små holme i lagunen. Her stod fuglen, sammen med bla Skestorke, indtil 0511, hvor den tog den første af ca 10 flyverunder. Det lykkedes mig at få brugbare billeder allerede af den første flyvetur, på trods af en lukkertid på 1/250 sek. Hurra for billedstabilisatoren i 300mm-linsen! Nu fulgte perioder af rast på vandet og holme, afbrudt af flyveture. Den forsøgte flere gange at "kommunikere" med knopsvanerne ved at lande lige ved siden af dem eller svømme ind i mellem dem. Knopsvanerne opfattede det vist mest som en grænseoverskridende adfærd og viste truepositur. På et tidspunkt fløj den lidt mod syd i lagunen, og jeg fik et hurtigt lift med HHN, der racede derned. Her så vi fuglen flyvende lidt tættere på end ellers denne morgen; tak for det Henrik! Jeg blev på tangen indtil 0730, hvor fuglen kort forinden forsvandt over Agger by. Den sås yderligere 0800-0830, men ellers ikke mere den dag.

Det tiltagende lys kan aflæses i lukketiderne og billedernes aftagende kornethed.

Første brugbare dokuskud, 1/50 sek håndholdt, 0449.

Første hæderlige dokuskud, 1/80 sek håndholdt, 0506.Første flyvetur, 1/250 sek håndholdt, 0523.

Næste flyvetur, 1/800 sek håndholdt, 0538.

Et eksperiment i at vise flyvemønstret ved at klistre overlappende billeder sammen. Desværre kan billedet ikke vises længere en skærmbredden, så derfor syner fuglen lidt bette. Bemærk Almindelig kjove midt i billedet, over horisonten. 0601.

En enkelt gang var fuglen lidt tættere på i den sydlige del af lagunen. Med HHN, 0612.

Samme situation.

Endnu et stitch-billede, 0630.

Fuglen med sin karakteristiske profil, landende mellem knopsvaner. 0702.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar